Atie Westendorp en Maite de Wit

Wonen in een oase van groen

Op de Hof Van Wouw wonen 15 dames met veel plezier. In deze Nieuwsbrief maken we kennis met twee van hen. Maite de Wit en Atie Westendorp. Maite studeert aan het Conservatorium en is de jongste bewoonster. Zij woont nu ruim één jaar op de Hof. Atie woont er al wat langer, inmiddels bijna 18 jaar.

Op welke manier werden zij hier geïntroduceerd?

Maite leerde tijdens haar 3-jarig verblijf in het muzikale Wenen Pia Mussil kennen, nu Pia van der Feltz. Zij is getrouwd met de neef van Jeanne Kamerlingh Onnes. Pia bracht Maite via Facebook in contact met de Hof Van Wouw. Atie heeft gereageerd op een advertentie in de Haagse Courant.

Wat is fijn aan het wonen op de Hof?

Te midden van het bruisende centrum en drukke uitgaansleven bevindt zich een stukje groen en rust.

Maite vindt dat geweldig. ‘Ik hoef maar een deur door en ik bevind mij in een totaal andere wereld. Ik vind het ook fijn om ’s avonds laat thuis te komen en dan de lichtjes te zien branden in sommige huisjes. Dat geeft een geruststellend gevoel.’ Atie vindt vooral de schoonheid een pre. Zij kwam hier in het voorjaar toen de bloesem volop in bloei stond. En dat in de binnenstad! Het is hier veilig, vlak bij winkels en het openbaar vervoer. Tussen de 14 bewoonsters zijn er altijd wel mensen met wie ze het goed kan vinden. ‘In de zomer kunnen we buiten zitten en dat is heerlijk.’

Evenementen op de Hof: allemaal even bijzonder. Toch een favoriet?

Kerst in de Hof heeft iets heel sfeervols. De lichtjes en de geur van Glühwein geven de dag iets extra’s. Maite heeft zelf met drie collega’s twee keer gezongen tijdens Kerst in de Hof. ‘Dat is heel spannend en heel bijzonder. Het is leuk om te merken dat de bezoekers in sfeer en vol positieve energie naar huis gaan.’ Atie heeft mooie herinneringen aan Open Monumentendag. ‘Een gezellige dag waar veel nieuwsgierige mensen graag naar een verhaal over de Hof Van Wouw luisteren. Bezoekers hoeven geen entree te betalen, toch zijn ze soms wel bereid om een bijdrage te geven.’

Zijn de dames ook actief als vrijwilliger?

Maite heeft niet veel tijd, omdat zij druk bezig is met de studie Klassieke Zang aan het Koninklijk Conservatorium. Atie is in het verleden heel actief geweest. Zo nam ze deel aan de evenementencommissie, deed hand- en spandiensten en heeft ze de eerste website ontwikkeld. Om gezondheidsredenen moest ze stoppen. Ze is nog wel erg betrokken bij het vrijwilligerswerk.

Als geld geen probleem zou zijn, wat zouden ze de Hof dan schenken?
Maite hoeft niet lang na te denken. ‘Zonnepanelen. Duurzame energie is wat mij betreft een goede investering. Als de Hof zichzelf van energie zou kunnen voorzien zou dit op den duur enorm in de kosten schelen, naast het feit dat we meehelpen aan het verbeteren van het milieu’. Atie schenkt het geld graag aan de voortuin, met nieuwe haagjes en reparatie van de pomp. ‘Als ik de hoofdprijs win ook nog een bedrag voor isolatie van de huizen.’

De toekomst? Hoe ziet de Hof eruit in 2050?

Maite hoopt dat het er dan nog net zo uit ziet als nu: een plek waar dames op leeftijd rustig hun dagen kunnen doorbrengen. ‘Het ontbreekt in ons drukke bestaan vaak aan mooie rustige plekjes. Het zou wat mij betreft geweldig zijn als er meer van dit soort hofjes waren, niet alleen voor oudere dames, maar ook voor studenten die rustiger willen wonen!’ Atie ziet het ook rooskleurig in. Ze zegt: ‘Tja 35 jaar is ver weg, tijden veranderen en ik denk dat de Hof Van Wouw mee zal moeten veranderen. Misschien komt er na de crisis weer ruimte en geld voor de instandhouding b.v. van Monumentenzorg en andere subsidies. Als het College van Regenten dan weer iemand in haar gelederen heeft die goed fondsen kan werven (zoals nu het geval is) zal het wel lukken.

Weten de dames nog een leuke anekdote?

Baby’s en spoken (door Maite)

Vanaf de regentenkamer gaat er een trap naar mijn woonkamer, via een grote deur. Tijdens een bruiloft zouden er baby’s gevoed worden in de regentenkamer. “ Prima” , zei ik. Op een gegeven moment waren er twee baby’s aan het huilen en het hield maar niet op. Ik besloot polshoogte te gaan nemen en liep de trap naar de regentenkamer af. Toen opende ik voorzichtig de deur en stak eerst mijn hoofd om het hoekje. Ik zag een jonge vrouw die uit alle macht probeerde een baby te sussen. Ze keek omhoog en zag mijn gezicht (waarschijnlijk griezelig verlicht door de ene lamp die aan was) en schrok zich werkelijk helemaal te pletter. Het leek wel een gillende keukenmeid. Er was haar verteld dat er iemand boven woonde, maar blijkbaar was de angst voor spoken toch nog aanwezig. Het leek mij het beste om mij zo snel mogelijk weer uit de voeten te maken. Gelukkig merkte de baby niks van het voorval…die bleef net zo hard door huilen.

Inbreker ingesloten (door Atie)

Er kwam een keer een inbreker over het dak vanaf het Hoge Zand. Hij dacht te kunnen vluchten door de voortuin van de hof. Alles zit 's nachts goed op slot en hij kon er niet uit. Onze toenmalige beheerder, de heer Spelt, was oud militair en had een wapen. Hij heeft de man onder schot gehouden tot de politie hem kon arresteren.